PDRA-G – Generelle prædefinerede risikovurderinger

På denne side kan du læse mere om de generelle prædefinerede risikovurderinger – PDRA-G01/G02/G03.

Hvad er PDRA-G?

De generelle prædefinerede risikovurderinger (PDRA-G) er foruddefinerede operationer, hvor EASA allerede har lavet risikovurderingen for dig.

For at flyve i henhold til en PDRA-G skal du:

  • Udarbejde en operationsmanual.
  • Udfylde en krydsreferenceliste.
  • Overholde uddannelseskravene for den pågældende PDRA.
  • Overholde alle krav til operationelle begrænsninger.
  • Indsende operationsmanual og krydsreferenceliste til Trafikstyrelsen.
  • Få en operationstilladelse af Trafikstyrelsen.

Alle PDRA forudsætter en drone med en maksimal dimension på 3 meter. Du finder alle detaljerne i AMC/GM-materialet til Artikel 11 i (EU) 2019/947.

Fælles for PDRA-G er, at flyvningen foregår BVLOS. For nuværende kræver dette en etablering af en luftrumsreservation. Dette kan du læse mere om i Vejledning til VLOS over 120 meter og BVLOS-flyvning i Danmark

Det er vigtigt, at alle kravene til den pågældende PDRA-G opfyldes, og at du ikke kun udvælger de elementer, som passer ind i din operation.

PDRA-G operationstyper

Flyver du din drone i henhold til PDRA-G01, så kan du foretage BVLOS-flyvning i et tyndtbefolket område i ukontrolleret luftrum, hvor du kan flyve op til 120 meters højde, men med mulighed for op til 150 meter.

  • Den maksimale BVLOS-afstand fra fjernpilot til drone må ikke overstige 1 km uden brug af luftrumsobservatører.
  • Ved brug af luftrumsobservatører mellem fjernpilot og drone kan BVLOS-afstanden øges.
  • Luftrumsobservatørerne skal være placeres således, at der altid er én af de involverede, som har dronen indenfor 1 kilometers afstand.
  • Hvis du ønsker at flyve op til 150 meter, som PDRA-G01 også giver mulighed for, skal der som udgangspunkt også oprettes en luftrumsreservation.

Flyver du din drone i henhold til PDRA-G02, så kan du foretage BVLOS-flyvning i et tyndtbefolket område.

  • BVLOS-afstanden er bestemt af størrelsen på restriktionsområdet, så længe C2-linket kan opretholdes indenfor afstanden.
  • Der skal etableres et restriktionsområde for din operation.

Denne PDRA er tænkt anvendt til inspektionsarbejde og følger præ-programmerede ruter.

Flyver du din drone i henhold til PDRA-G03, så kan du foretage BVLOS-flyvning i et tyndbefolket område tæt på hindringer.

  • BVLOS-flyvningen kan finde sted i både kontrolleret- og ukontrolleret luftrum.
  • Max flyvehøjde på 30 meter over operationsområdet ved fravær af hindringer.
  • Ved hindring på op til 20 meter må der flyves max 30 meter over denne.
  • Ved hindring på mere end 20 meter må der flyves max 15 meter over denne.

Indledende vejledningsmøde

Det kan være kompliceret at udarbejde en PDRA med tilhørende følgemateriale. Derfor tilbyder Trafikstyrelsen, et indledende gratis opstartsmøde, hvor vi kan besvare de spørgsmål, du måtte have til processen. 

Det er vigtigt, at du forinden har sat dig ind i selve PDRA-processen, og sender os dine spørgsmål i en e-mail, så vi kan kvalificere svarene.

 Forud for vejledningsmødet skal du derfor sørge for følgende:

  • Udfyld ansøgningsskemaet til operationer i den specifikke kategori, da det kan give dig og os en idé om dine ønskede droneoperationer (find skemaet nedenfor).
  • Orienter dig om PDRA'ens krydsreferencelise.
  • Beskriv (gerne i punktform), hvad du ønsker svar på til vejledningsmødet.

Du anmoder om et vejledningsmøde i en e-mail til info@trafikstyrelsen.dk. Tilføj din virksomheds navn til titlen på e-mailen i emnefeltet.

Selve ansøgningsprocessen starter først, når du indsender den samlede PDRA-ansøgning. Derfor tæller vejledningsmødet ikke med i selve ansøgningsprocessen eller servicemålet for den forventede sagsbehandlingstid. 

Indsend ansøgning, operationsmanual og krydsreferenceliste til Trafikstyrelsen

Den mest omfattende del af at flyve på et PDRA-G drejer sig om operationsmanualen, som skal udarbejdes og godkendes af Trafikstyrelsen, før du kan gå i gang med droneoperationerne. Det er dig eller din virksomhed som droneoperatør, der skal udarbejde operationsmanualen. Årsagen er, at det skal være muligt for en droneoperatør at kunne have flere fjernpiloter tilknyttet, som med den rette uddannelse er i stand til at flyve i standardscenariet på baggrund af netop operationsmanualen.

Det er dig som droneoperatør, der er ansvarlig for alle procedurer. Du skal derfor kunne redegøre for hele indholdet i din operationsmanual, når vi gennemgår den, og når vi besøger dig på et tilsyn.

Når du eller din virksomhed har færdiggjort operationsmanualen og kan stå inde for, at du opfylder alle kravene til at flyve med drone i et eller begge af de to PDRA-G-typer, skal du indsende dit materiale til gennemgang af Trafikstyrelsen.

Konkret skal du indsende ansøgning, operationsmanual og krydsreferenceliste til info@trafikstyrelsen.dk. I emnefeltet angiver du virksomhedens navn og hvilken PDRA-G-type du ønsker at flyve i henhold til.

Hver 14. dag screener vi for nye ansøgninger, og tildeler en sagsbehandler på screeningsmødet. Efter mødet, vil du modtage bekræftelse samt information om det videre forløb samt forventet sagsbehandlingstid. Du kan som droneoperatør først gå i gang med flyvning, når du modtager en operationstilladelse, og dine fjernpiloter har modtaget den rette træning (Læs mere om teoretisk og praktisk træning nedenfor).

Du får på et tidspunkt få besøg af os på et tilsyn, hvor vi gennemgår dine operationer og operationsmanual sammen med dig.

Du finder krydsereferencelisten til PDRA-G'erne her:

Udfyld EASA-ansøgningsskema

Operationer i den specifikke kategori, der skal godkendes af Trafikstyrelsen skal suppleres med et udfyldt EASA-ansøgningsskema. Formålet med skemaet er kort at beskrive hvilken PDRA-G-type du ønsker at flyve i henhold til, hvilke droner du ønsker at flyve med, samt hvilket område og i hvilket luftrum, du ønsker at flyve i.

Teoretiske og praktiske krav til træning og uddannelse

For at kunne flyve i henhold til de nævnte PDRA-G-typer skal de personer, der er tilknyttet operationen, besidde relevante kvalifikationer og kompetencer. Da de tre PDRA-G-typer adskiller sig fra hinanden, er det droneoperatørens ansvar at sikre, at alle involverede, herunder fjernpiloten, har de nødvendige kvalifikationer og kompetencer, der er relevante for operationen og det tilhørende risikoniveau.

Udpegningen af de teoretiske elementer, som operationens involverede skal have viden om, kan findes med udgangspunkt i gældende AMC/GM-materiale under overskriften AMC1 UAS.SPEC.050(1)(d) and UAS.SPEC.050(1)(e), som du kan søge frem i materialet.

Udpegningen af de praktiske færdigheder, som fjernpiloten skal besidde, kan findes med udgangspunkt i gældende AMC/GM-materiale under overskriften AMC2 UAS.SPEC.050(1)(d), som du kan søge frem i materialet.

Det er droneoperatørens ansvar at dokumentere gennemført træning og/eller uddannelse i det indsendte materiale.

Sagsbehandling af ovenstående ansøgninger og tilladelser er gebyrbelagt i henhold til den gældende bekendtgørelse for Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på luftfartsområdet m.v.

Hvis du har behov for et indledende vejledningsmøde forud for fremsending af risikovurdering, er dette dog ikke underlagt gebyr.

Læs mere om gebyr og den gældende gebyrbekendtgørelse her.

 

Har du spørgsmål, eller vil du høre mere?